Iedereen moet wel eens een brief typen. Iedereen moet wel eens een presentatie maken. Iedereen moet wel eens een spreadsheet openen. Maar wat als je nu geen Microsoft Office (maakt niet uit welke versie) tot je beschikking hebt? LibreOffice, van de de open source organisatie 'The Document Foundation', kan de meeste Microsoft Office formaten openen. Soms laat het steekjes vallen bij het openen van op opslaan naar Microsoft Office documentformaten, maar in 99% gaat het wel goed.



LibreOffice, voorheen OpenOffice, is in verschillende talen te verkrijgen, is geheel gratis, kan PDF bestanden zowel openen als opslaan, heeft een tekstverwerker (Writer), een presentatieprogramma (Impress) en een spreadsheettoepassing (Calc) en is gebaseerd op het gestandaardiseerde formaat odf. Het heeft zelfs een tegenhanger voor Microsoft Access (Base)! Een vollediger lijst met functionaliteit is te vinden op de site van LibreOffice.


Een van de grootste nadelen van LibreOffice is, naast het feit dat gebruikers zich het programma weer eigen moeten maken en er dus een leercurve is, dat veel macro functies van Microsoft Office slecht tot niet werken. Voor documenten met daarin macro's zal er veelal toch teruggegrepen moeten worden op Microsoft Office.


LibreOffice heeft een grote schare van ontwikkelaars achter zich staan en de ontwikkelingen staan dan ook niet stil. Op de site van LibreOffice zijn de laatste versies te vinden.

No comments

The author does not allow comments to this entry