Wanneer er echt gespeeld moet gaan worden met virtualisatie zijn er een aantal opties mogelijk. Van de drie die hieronder ter sprake komen, mogen de eerste twee zich echte Hypervisor type 1 (een zogenaamde bare metal of native hypervisor) oplossingen noemen, de laatste niet. De 3 opties hebben allen een aantal voor- en nadelen:



  • VMware vSphere. Dit is een volwassen en robuuste oplossing, heeft een brede ondersteuning van besturingssystemen (zowel Microsoft, Unix als Linux) maar kost het nodige. VMware vSphere is zeker de investering waard wanneer er productie gedraaid wordt, maar om virtualisatie te testen is deze optie simpelweg te duur. Door echter een losse ESXi server in te richten kan er echter wel meer ervaring met VMware ESX opgedaan worden. Een losse ESXi server heeft onder andere als nadeel dat er geen vmotion getest kan worden. Het beheer van een losse ESXi server of een VMware vSphere omgeving gebeurt met de Virtual Infrastructure Client.

  • Citrix XenServer. Gebaseerd op de gratis Xen hypervisor biedt het grotendeels dezelfde functionaliteit als VMware vSphere, maar tegen een relatief klein gedeelte van de kosten. Citrix XenServer is daarbij nog niet zover ontwikkeld en biedt nog niet dezelfde ondersteuning voor besturingssystemen. Voor testsystemen is Citrix XenServer echter zeer interessant, omdat de meeste functionaliteit gratis beschikbaar is! Het beheer gebeurt met behulp van XenCenter.

  • Microsoft Hyper-V: goede ondersteuning voor Microsoft besturingssystemen maar niet echt een type 1 hypervisor. Windows Server 2008 R2 blijft nodig, in de volledige versie of in de zogenaamde Core versie. Verder richt Hyper-V zich vooral op Microsoft besturingssystemen, maar Linux is ook mogelijk (Suse Linux er ook onder te draaien). Beheer van deze omgeving is mogelijk door PowerShell te gebruiken, door middel van Hyper-V Remote Management of door System Center Virtual Machine Manager (voor de laatste moet betaald worden).

De optie welke hier wordt behandeld, is Citrix XenServer, nu aangekomen bij versie 5.6 SP2. Citrix XenServer is een volwaardige type 1 hypervisor virtualisatie oplossing.


Citrix XenServer is gratis maar is dan wel enigzins beperkt in de functionaliteit. Zo zijn High Availibility, historische gegevens over performance, storage link en dynamisch geheugen beheer alleen beschikbaar in de betaalde versies. Maar dat betekend niet dat XenServer goed te gebruiken is! Zo is het wel mogelijk virtuele machines live te migreren, is performance over de afgelopen dag te bekijken en zijn alle virtuele machines vanuit één console, XenCenter, te beheren.



Na installatie van XenServer op een fysieke machine en het initieel configureren van XenServer kan XenCenter gestart worden. Vanuit deze console kunnen de andere instellingen gemaakt worden.



Te denken valt aan:


  • Het instellen van de netwerk interfaces


  • Het configureren van eventuele VLAN's.

  • Het koppelen van gedeelde opslag (bijvoorbeeld een gezamenlijke ISO share).

  • Het koppelen van de gedeelde opslag die bedoeld is om de virtuele machines in op te slaan.


Eerder werd gezegd dat performance niet te bekijken was. Dit is niet geheel waar, performance is maximaal tot 24 uur terug te bekijken.




Ook het maken van back-ups van de virtuele machines is goed mogelijk, een script hiervoor kan op aanvraag geleverd worden. Het back-up script maakt van specifieke virtuele machines een back-up naar een (gekoppeld) volume (bijvoorbeeld een Windows share) op specifieke tijden en mailt de status aan het eind van de back-up.

No comments

The author does not allow comments to this entry